Cartea Degețica , de Hans Cristian Andersen

Astăzi   am   terminat   de   citit  cartea   Degețica.  Am  aflat  ca  era  vorba  de  o  femeie  batrana   care  își  dorea  un  copil.  Într–o  zi,   bătu  la  ușă  o   vrăjitoare   care   îi  dăduse un bob de floare. I–a zis să–l pună într–un ghiveci. A ascultat sfatul vrăjitoarei, și l–a pus într–un ghiveci și peste câteva ore a crescut o lalea. Era atât de frumoasă!

Din  ea  ieși  o fetiță mică cât degetul mare. Bătrâna îi puse numele Degețica. Îi făcuse un leagăn dintr–o coajă de nucă,o salteluță din petale albastre și o plăpumioară din petale de trandafir. Acolo dormea fetița. Într–o noapte veni o broască  care o luă acasă la ea.

A vrut să o ia deoarece o mărita cu fiul ei. Dimineață când s–a trezit Degețica  a început să plângă. Mai  târziu un fluturaș se  prinse  de frunza pe care stătea Degețica. Ea zburda prin apă. Într–un timp a ajuns pe pământ. Era iarna. Degețica murea de frig. Într–un  timp văzu o cabană.

Ea ciocăni. Din cabană ieși o șoricuță  de câmp. O întrebă dacă vrea să stea. Ea zise da. Din pământ ieși o cârtiță. Vorbi cu șoricuța de câmp ca să   se mărite cu Degețica. Când  Degețica a aflat s–a  întristat. În ziua respectivă se întâlni cu o vrăbiuță.

Vrăbiuța o întrebă dacă  merge cu ea în țările calde. Ea acceptă. Îi zise că nu vrea să se mărite cu cârtița. O luă în spate și pornise spre țările calde. Când ajunseră întâlni pe regele florilor. Regele florilor o întrebă dacă vrea să se mărite cu el. Da, spuse. Dar regele florilor nu  era ca fiul broaștei sau precum cârtița. Însă, îi dăduse o pereche  de aripioare.  El spuse..

—Nu  te vei mai numi Degețica,  te vei  numi  Maia.

Mi–a  placut  foarte  mult  cartea,  m–a  făcut  să o recomand și altor copii.

∗scris de Antenolia Ion, 8 ani

Un gând despre “Cartea Degețica , de Hans Cristian Andersen

  1. Pingback: Help! Mămică caut sfaturi! - Dianaantesofi

Lasă un comentariu