Lumea instalatiilor de aer conditionat si descoperirea agentului frigorific  

Secolele XX-XXI nu sunt singurele in care omul a incercat sa solutioneze necesitatile de racire a unei incaperi, in conditiile in care temperaturile exterioare ii ingreuneaza activitatile. Insa de la sistemele gandite de egiptenii antici pana la aparatele performante de aer conditionat ale prezentului este un drum luuung! Cine a inventat primul AC si cand a fost descoperit agentul frigorific sunt lucruri mai putin cunoscute, insa foarte interesante.

Michael Faraday este inventatorul englez care a constatat ca amoniacul lichefiat poate contribui la racirea aerului. Aceasta tehnologie de comprimare i-a servit medicului american, John Gorrie, sa creeze gheata in spitalul pe care il conducea aflat in Florida. Spiritul sau intreprinzator i-a dictat sa breveteze primul aparat de climatizare, insa acesta nu s-a ridicat asteptarilor, iar vreme de aproape 50 de ani, cercetarile in domeniu au stagnat. Willis Carrier a proiectat primul dispozitiv de aer conditionat pentru uz industrial, in 1902. Inventia sa care se axa pe functionarea bobinelor pentru a controla umiditatea din aer, s-a dovedit extrem de practica si a permis imprimarea cu patru culori in tipografia Brooklyn. Asa a inceput si producerea in masa a aparatelor de aer conditionat. Daca sistemele AC din ziua de astazi sunt super silentioase, consuma putin si sunt disponibile intr-un larg spectru de dimensiuni si design-uri compacte, lucrurile stau diferite legat de primele unitati de aer conditionat, care erau voluminoase, zgomotoase si emanau substante chimice nocive, inflamabile, printre care se regaseau: amoniacul, propanul si clorura de metil.

Aparitia primului agent frigorific – freonul, a insemnat un pas important in dezvoltarea sistemelor de racire, cu toate ca era periculor pentru mediu. Primele aparate dotate cu freon inventate de Thomas Midgley au facilitat racirea salilor de teatru arhi-pline, chiar si pe vremea Marii Depresiuni, iar producatorul Carrier a devenit renumit in scurt timp. Daca va intereseaza sa montati un split aer conditionat Carrier 9000 BTU  de la un producator de top, va recomandam sa optati pentru cele mai noi modele Carrier, prevazute cu tehnologie Inverter.

Pentru functionarea instalatiilor de aer conditionat, au fost introdusi de-a lungul vremii, urmatorii refrigeranti: R22 – difluormetan (CHClF2), R407C care consta intr-un amestec de R32 – 23%, R125 – 25% si R134a – 52%.

Conform regulamentului 2037/2000, utilizarea agentului frigorific R22 in tarile membre ale Uniunii Europene a fost restrictionata incepand cu 2010.

R410A este, conform specialistilor, un agent frigorific ecologic, creat dintr-o combinatie de R125 – 50% si R32 – 50%. Acesta doteaza doar echipamente de climatizare de ultima ora, care include componente mai mici in structura lor si au fost concepute pentru a intampina presiuni mai inalte decat modelele anterioare, fara tehnologie Inverter.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s