Ce mai mancam?

Dragele mele, ce mai mancam? Si ce mai dam la copii sa pape? Ca…daca nu au e-coli, sunt stropite din belsug cu pesticide, puii sunt injectati, porcul are gripa, iar vaca este nebuna.:)

Unul dintre motivele principale pentru care mancăm produse organice este acela de a evita substantele chimice utilizate pentru producerea hranei. Pesticidele sunt asociate problemelor de crestere la copii si pot actiona ca agenti cancerigeni sau afecta sistemul endocrin.

26% din fructele, legumele, cerealele si produsele de origine animala de pe piata din Romania, de productie proprie sau importate, contin reziduuri de pesticide. Citricele turcesti pot contine chiar mai multe tipuri de substante toxice, potrivit unui raport al Autoritatii Naţtonale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.

Pesticidele sunt substante chimice care protejeaza recoltele de insecte, buruieni, rozatoare, germeni, fungi si de alti daunători. Pe de o parte, aceste substante sunt benefice pentru recolte, nepermitand sa fie distruse legumele, fructele si cerealele, iar pe de alta parte, ele nu permit contaminarea recoltelor cu germeni periculosi pentru om. Dar pesticidele insele reprezinta un pericol pentru om, mai ales pentru categoriile mai sensibile, cum sunt copiii, bolnavii cronic si varstnicii. In ultimii ani, Uniunea Europeana incearca reglementarea utilizarii pesticidelor, astfel incat sa se reduca la minimum nivelul de reziduuri din legumele, fructele si cerealele care ajung pe masa noastra.

Evitati merele si alte fructe sau legume care arata impecabil. Micile gauri din frunzele de suprafata ale verzei sau ale salatei verzi sunt o dovada clara ca acestea au fost „vizitate“ de insecte, ceea ce inseamna ca nu au fost tratate cu pesticide sau, daca s-au folosit astfel de substante chimice, nivelul de reziduuri de pesticide atunci cand le consumam este mic.

Evitati sa cumparati legumele si fructele a caror coaja este indepartata pe alocuri, deoarece coaja este singura care protejeaza fructul propriu-zis de contaminarea cu pesticide sau cu alte substante chimice. De altfel, coaja este cea in care se regaseste cel mai mare nivel de reziduuri de pesticide, atrag atentia specialistii.

Asadar, tot ceea ce cultivi si cresti tu este cel mai bun, dar daca nu ai bunici sau parinti la tara de unde sa iei, iar este periculos, pentru ca nu stii exact daca au folosit pesticide sau nu….

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s