Reactii si chimie intr-o baterie

In momentul inserarii unei baterii, de exemplu intr-o lanterna, telecomanda sau alt device fara fir, in interiorul acesteia au loc numeroase reactii. In timp ce procesele responsabile pentru crearea electricitatii difera de la o baterie la alta, ideea care sta la baza acestui fenomen ramane aceeasi.

Atunci cand o sarcina completeaza circuitul dintre cele doua terminale, bateria va produce energie electrica printr-o serie de reactii electromagnetice intre anod, catod si electrolit. Terminalul negativ experimenteaza o reactie de oxidare in care doi sau mai multi ioni (atomi sau molecule incarcate electric) din electrolit se combina cu terminalul pozitiv, rezultand un compus si eliberand unul sau mai multi electroni. In acelasi timp, catodul traverseaza o reactie de reducere, in care substanta din catod, ioni si electroni liberi, se combina de asemenea pentru a forma alti compusi chimici. Desi poate suna complicat, de fapt este foarte simplu: reactia din anod creeaza electroni, iar reactia din catod ii absoarbe, produsul net rezultat fiind electricitatea. Bateria va continua sa furnizeze energie electrica, pana cand unul dintre electrozi ramane fara substanta necesara pentru realizarea reactiilor descrise.

Bateriile moderne utilizeaza o varietate de compusi chimici pentru a favoriza reactiile. In general, vorbim despre:

  • Baterii cu zinc si carbon
  • Baterii alcaline
  • Baterii reincarcabile Litiu-Ion
  • Baterii reincarcabile Plumb-Acid -> se gasesc la bateriile tipice pentru vehicule.

In ciuda dezavantajelor, benzina continua sa reprezinte combustibilul clasic pentru masini. Una dintre cele mai stringente problem o constituie densitatea energiei – cantitatea de energie pe care un combustibil o poate stoca in relatie cu greutatea sa, masurata in wati-ora pe kilogram. Benzina are o densitate a energiei de aproximativ 13 000 wati-ora pe kilogram, pe cand cele mai eficiente baterii Li-Ion disponibile in prezent pot detine doar 200 wati-ora/kg. Bateriile cu litiu-ion beneficiaza de incarcatori sofisticati, ce previn efectul de supraincarcare. Desi in final chiar si cele mai performante baterii inevitabil se vor uza, probabil le veti putea incarca de sute de ori inainte ca aceasta sa se intample.

Daca doriti sa achizitionati baterii auto in Iasi, va invitam sa studiati oferta noastra, disponibila atat on-line, cat si in sediile din tara. Pentru livrare baterii auto, dar si transport, verificare si montare, serviciile noastre sunt gratuite in locatiile din capitala, precum si in toate celelalte puncte de lucru: Iasi, Cluj-Napoca, Constanta, Brasov, Timisoara, Targoviste si Ploiesti.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s