Endoscopia – o procedura necesara uneori

Stiti de problemele pe care le-am avut cu piticele mele anul trecut. De rotavirusul cu care ne-am luptat in noiembrie…pe langa acesta, Sofiei i-a iesit si bacteria Helicobacter, o bacterie care duce la gastrita. Ei bine, luna aceasta trebuie sa mergem din nou la Bucuresti, de data aceasta pentru a efectua o endoscopie. Si, desi Antenoliei nu i-a iesit aceasta bacterie buclucasa, va trebui sa faca si ea endoscopia pentru a vedea cum stau amandoua.

Endoscopia digestiva superioara este o procedura medicala care permite vizualizarea esofagului, stomacului si duodenului. In cadrul acesteia se utilizeaza endoscopul: un tub lung, subtire, flexibil, care are la varf o camera video cu o sursa de lumina. Initial, endoscopul este introdus in gura pacientului, iar apoi, cu ajutorul medicului, acesta inghite dispozitivul. Ulterior, cu manevre blande, specialistul ghideaza endoscopul pe lungimea esofagului, stomacului si duodenului.

Tot ce am citit despre endoscopie…m-a cam ingrozit sincer. Doctorita ne-a spus ca vor fi sedate, astfel incat nu isi vor mai aminti nimic despre procedura. Dar este oare sigura? Nu vor exista complicatii? Sincer imi cam este teama…

De asemenea, am mai citit ca endoscopia poate dezvalui probleme ce nu sunt descoperite cu ajutorul radiologiei si uneori poate fi de ajutor in a elimina necesitatea unei interventii chirurgicale exploratorii.

In ziua examinarii nu trebuie sa fie luate medicamente antiacide sau citoprotectoare (sucralfat). Aceste medicamente pot produce dificultati medicului in vizualizarea tubului digestiv superior. Cu 6 pana la 8 ore inaintea testului, pacientul nu trebuie sa manance sau sa bea. Un stomac gol ajuta doctorul sa-l vizualizeze mult mai bine. De asemenea, se reduce si riscul de producere a varsaturilor.

Intreaga examinare dureaza aproximativ 30 de minute din care partea de endoscopie efectiva e de doar 5 pana la 10 minute. Dupa examinare pacientul va sta la reanimare unde va fi monitorizat o ora sau doua. Daca gatul pacientului a fost amortit inainte de examinare, acesta va putea sa manance sau sa bea doar dupa ce gatul nu-i va mai fi amortit si reflexele de inghitire revin la normal. Aceasta perioada dureaza una – doua ore, dupa care pacientul isi poate relua activitatile zilnice.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s