Diverse produse din ceramica

Imi plac foarte mult targurile cu produse artizanate, produse de mesteri adevarati; nu acele targuri pline de bisnitari, cu produse cumparate din diferite depozite sau chinezarii.

Am descoperit on line un magazin cu diverse produse din ceramica, Kult-Art Artizan, care valorifica produse traditionale din zona Bucovina. Asociatia Kullt-Art Artizan isi propune sa apropie omul de obiceiurile si traditiile romanesti, de mediul rural, astfel incat roata olarului, razboiul de tesut, dalta, sa intre in circuitul productiei autohtone, sa nu mai fie simple piese de muzeu.

slider1

De ce mestesugarii bucovineni?

Ne imbracam cu haine sintetice, la fel ne incaltam cu incaltaminte sintetica, mancam din ce in ce mai multe produse artificiale, insa ne-am dori sa gustam macar o data din delicioasele bucate ale bunicii sau sa ne petrecem o zi intreaga aproape de frumusetile naturii, in aer curat. Majoritatea copiilor din ziua de astazi habar nu au ce inseamna cuvantul „opinca”, sau, in cel mai bun caz si-l amintesc de la ora de istorie. In nici un caz nu s-ar vedea incaltati cu asa ceva, se intreaba chiar cu oroare cum de stramosii lor si-au putut infasura picioarele in asa ceva.

Multe dintre obiectele realizate de mestesugarii din Bucovina, deprinse parca din Evul Mediu, in acceptiunea omului modern, pot fi gasite la muzeu, acoperite de colbul anilor si al amintirilor oamenilor mai in varsta.

Cine este Asociatia Kult-Art Artizan?

Asociatia Kult-Art Artizan s-a implicat  in proiectul ECOURI – Măsuri inovatoare de dezvoltare a economiei sociale bazate pe avantajele competitive în Maramureș și Bucovina”. Principalul obiectiv al proiectului îl constituie dezvoltarea economiei sociale în Bucovina și  in Maramureș prin înființarea a unui numar de sase întreprinderi sociale, reprezentand instrumente flexibile și durabile pentru dezvoltarea economică a regiunilor Nord Vest și Nord Est, în vederea integrării și reintegrării pe piața muncii a persoanelor supuse riscului de excluziune socială cu accent pe populația romă, persoane cu dizabilități și  femei.

Produse handmade

Am descoperit aici cateva produse handmade, decoratiuni din ceramica pictata, sau din material natural si lemn, produse extrem de dragute si la preturi extrem de mici.

Despre incondeiatul oualelor

Chiar daca din exterior nu pare o munca prea grea, incondeiatul oualelor este o munca minutioasă, care poate dura chiar patru-cinci ore pentru fiecare ou în parte. In Bucovina timpul pare sa stea in loc, iar traditiile nu au fost date uitarii; totul se face ca acum cateva sute de ani, de la culorile folosite, modele traditionale si instrumentele cu care mesterii populari incondeiaza ouale.

Mestesugul incondeierii oualor este o traditie straveche in Romania si in special in Bucovina. Mestesugarii lucreaza din greu intregul an, pentru a le pregati de exemplu pentru perioada Pastelui.

In lumea mestesugarilor intalnesti diverse povesti; acestea incep cu traditii, obiceiuri, epopeea lemnului si a lutului, a costumelor populare, cu instrumente muzicale ale timpurilor trecute. Povestea ajunge la fiecare dintre noi, vorbindu-ne de mestesugul traditional si de arta populara romaneasca.

Arta populara a Romaniei isi are radacinile in trecutul indepartat si tumultuos al acestei regiuni – Bucovina. Fiind situata la intersectia marilor civilizatii istorice – greaca, romana, bizantina, orientala, occidentala. Locuitorii acestei regiuni au absorbit elemente ale acestor civilizatii, toate dand nastere unei viziuni originale, ce se regaseste in arta populara, mestesugurile si muzica Romaniei.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s