Vulcanii noroiosi!

Pentru ca inca este frumos afara, m-am hotarat sa iesim maine la plimbare si sa profitam de timpul bun, atat cat mai este. Ne-am hotarat, eu si sotul, sa mergem sa vizitam Vulcanii Noroiosi.

Locul ăsta este o comoară naturală. Cu toate astea însă, Pâclele Mari din rezervația Vulcanii Noroioși din Berca pare a fi un loc părăsit: într-o baracă veche, cu câteva vederi scorojite în geam, un bătrân de prin părțile locului, cu palmele muncite, taie bilete. Asta dacă insiști, altfel nu primești dovada plății.

Locul ăsta e cu adevărat special. În mijlocul vegetației, pe o suprafață întinsă, pământul bolborosește încet. Cratere mici, asemănatoare cu cele ale vulcanilor adevărați, aruncă un soi de lavă formând în jurul lor o mare întarita de noroi brun-cenușiu. Mulți îl compară cu terenul selenar ca și aspect, alții cu pielea crestată a unui dragon care își deschide din când în când porii pentru a respira.

După ce plătești 4 lei pentru accesul la Pâclele Mari, vezi în partea dreaptă o pancartă din tablă ce îți face introducerea pe pământul selenar. Ideea e simplă: vulcanii ăștia noroioși sunt mici cratere formate de gazele naturale ce ies la suprafață. Ele se formează undeva la 3000 metri adâncime, iar la contactul cu pânza freatică și solul argilos de la suprafață, formează mici vulcani din care se revarsă noroiul cenușiu și ușor urât mirositor. E de preferat să vii aici iarna când vulcanii sunt mai energici. Cel puțin așa zice paznicul rezervației, cel ce face pe ghidul la nevoie.

In judetul Bazau se poate observa fenomentul in doua locuri: la Paclele Mari si la Paclele Mici. Eu am vizitat de doua ori Paclele Mari, insa n-am ajuns la cele Mici. Am inteles ca principala diferenta e lipsa conurilor, dar nu bag mana in foc ca informatia asta e corecta. In orice caz, daca vreti sa le vizitati si pe cele mici sunt tot in zona, la cativa kilometri distanta.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s