Sfintii Mihail si Gavril

Mai sunt doar cateva zile pana cand credinciosii crestini ortodoxi sarbatoresc pomenirea Soborului mai-marilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, o zi foarte importanta in care ii sarbatorim pe cei dragi noua , cei care poarta aceste nume sfinte sau derivate ale acestora. E imposibil sa nu avem macar cateva persoane care poarta aceste frumoase nume si sa ne dorim sa le spunem un sincer si calduros La multi ani, sa le cumparam si sa le daruim cadouri frumoase.

In Biserica Ortodoxa este o sarbatoare foarte mare, mii de credinciosi se duc la Biserica sa asculte Sfanta Leturghie si sa plateasca acatiste pentru sufletele celor adormiti care au purtat numele de Mihai, Gabriel , Mihaela, Gabriela.

In Romania peste un milion de români poartă numele de Mihai, Mihail, Mihaela, Gavril sau Gabriela si îşi serbează ziua onomastică impreuna cu familia sau prietenii. Sarbatoarea aceasta conform scrierilor sfinte este socotita a fi sărbătoarea îngerilor.

Din Biblie putem sa aflăm că cei doi arhangheli Mihail si Gavriil sunt duhuri slujitoare, reprezentaţi ca fiinţe fără trupuri si care urmează poruncile lui Dumnezeu, de asemenea sunt socotiti prieteni şi ocrotitori ai tuturor credincioşilor. Mihail este considerat voievodul oştilor cereşti si primul din ceata Sfinţilor Arhangheli si semnifica puterea lui Dumnezeu. Este este cel care pazeste legea lui Dumnzeu si este cunoscut drept biruitorul vrăjmaşilor. De asemenea el este purtatorul sabiei de foc, în dogma creştină . Gavril, este considerat a fi arhanghelul veştilor bune,si inseamna„bărbat-Dumnezeu“, si spre deosebire de Mihail, care poartă sabie el este încins cu „un crin de neîntinată bucurie“. Aflam tot din Bilblie ca Arhanghelul Gavril a fost cel care a anunţat-o pe Fecioara Maria de faptul că urmează să-l poartă în pântece pe Mântuitorul Iisus Hristos. De asemenea tot el a dus această veste lui Ioachim şi Anei, fiind acelaşi care a vestit în tempul Sfântului Zaharia că soţia sa îl va naşte la bătrâneţe pe Sfântul Ioan Botezătorul. Sfântul Arhanghel Mihail este considerat ca fiid primul care a rostit numele lui Iisus şi cel care i-a dat numele Sfântului Ioan Botezătorul.

Conform tradiţiile populare, munca este interzisa în această sfanta zi cei care muncesc sunt considerati ca sfideaza puterea cereasca si se spune despre ei ca nu vor avea parte de o moarte usoara.De asemenea, tot tradiţia spune că incepand cu aceasta sarbatoare şi până la sfintele sarbatori de Crăciun are loc vara iernii, si vom avea parte de câteva zile frumoase mai calde decât ar trebui in acceasta perioada.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s