Câtă energie consumă biroul tău?

Gata…este ora 17. Inchid calculatorul…sa nu uit sa inchid si monitorul (de cele mai multe ori uit de monitor). Si asa…este un consum mult prea mare aici la birou, 3 calculatoare, o imprimanta, 2 aparate de aer conditionat, xerox-ul si aparatele astea de tiparit… Ma gandesc ca ar trebui facut ceva cu acest consum mare, dar nu stiu ce anume sa ii propun sefului. Poate am timp intr-o alta zi, acum plec acasa, ma asteapta printesele mele…le-am promis ca iesim in oras ca fetele azi.

A inceput sa ploua si este foarte frig, dar ma bucur ca s-a terminat ziua aceasta, a fost foarte mult de munca azi la birou si ma simt foarte obosita. Asa ca..adio iesire in seara asta. Pe vremea asta nu am chef decat sa stau in fotoliu si sa scriu pe blog. Dar..nu stiu daca voi avea timp!

Ajung acasa si in cutia postala ma asteapta o factura. O deschid cu strangere de inima, pentru ca este factura la curent..si in ultimele luni a venit destul de mare. Wowww…catttt?? Trebuie sa facem ceva, ii spun sotului. Asa nu se mai poate. Imi amintesc ca, cea mai buna prietena mi-a spus ca a descoperit o cale de a economisi la factura de la energie electrica. Asa ca..o sun.

  • Irina draga, spuneai ca ai gasit o cale de a plati mai putin la curent. Impartaseste-o cu mine, draga mea, caci altfel mare parte din ce castig eu se va duce doar pe factura asta!
  • Buna, draga mea. Da, am reusit sa platim mai putin si iti voi spune exact ce sa faci.

In primul rand, am avut nevoie de un audit energetic. Acesta a fost obligatoriu pentru ca, specialistii atestati de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (auditori energetici atestati) sa determine caracteristicile termice si energetice si sa stabileasca din punct de vedere tehnic si economic solutiile de reabilitare si/sau modernizare termo-energetica a locuintei si a instalatiilor de preparare apa calda si incalzire, ca urmare a  datelor din expertiza termica si energetica a cladirii. Astfel incat, am apelat la compania Enermed Impex SRL din Bucuresti, care dispune de auditori energetici cu o mare experienta in domeniu.

logo_Avizez-ENERMED-IMPEX-SRL

In acest raport de audit energetic, trebuie analizata atat constructia, cat si instalatiile aferente acesteia, obligatoriu.

certificat-energetic1

Specialistii de la Enermed Impex SRL au efectuat o termografie, prin care sa obtina informatii suplimentare certificatului energetic, identificand zonele cu pierderi de caldura sau cu infiltratii ridicate de aer.

termografie-constructii

Am aflat ulterior ca efectuarea unei termografii a cladirii ofera informatiile necesare pentru stabilirea solutiei optime de reducere a pierderilor de energie.

Ca masuri, mi s-a indicat schimbarea becurilor traditionale cu cele economice, achizitionarea de aparatura electrocasnica cu consum intr-o clasa energetica buna; termopane aveam deja, am aflat ca daca ai termopane, din start vei elimina o pierdere foarte importanta, deoarece se stie cat de putin eficiente energetic sunt geamurile obisnuite. In concluzie, o performanta energetica buna  echivaleaza cu reducerea cheltuielilor, in special in sezoanele cu temperaturi extreme, fie ca este vorba de iarna, sau de vara, unde caldurile toride dupa care ne este acum foarte dor, se combat cu un consum ridicat de energie electrica.

Irina mi-a spus ca a primit si un certificat energetic, care este un document obligatoriu cu valabilitate de 10 ani, cu caracter informativ, care indica performanta energetica a cladirii. Nu se stie cand si daca va avea nevoie de el, dar este bun daca vrea sa vanda sau sa inchirieze apartamentul.

Bineinteles ca am pus in practica tot ce m-a invatat Irina. Inca de a doua zi, am sunat la Enermed Impex SRL, care m-a invatat fiecare pas pe care trebuie sa il fac pentru o performanta energetica foarte buna. Acum, sunt mandra posesoare a unor facturi la energia electrica extrem de mici si sunt foarte multumita ca am reusit sa scad cheltuielile, macar la aceasta factura.

Si nu..nu am uitat de consumul mare de la birou, astfel incat i-am povestit si sefului meu ce ar trebui sa faca si bineinteles ca a si facut. Iar acum, imi multumeste in fiecare zi pentru ideea excelenta pe care i-am dat-o.

Acum spuneti si voi…cum stati cu consumul de energie la birou? Sunteti multumiti de factura la curent? Daca nu, nu mai ezitati si puneti in practica ce v-am invatat.

Acest articol participa la proba 6 din cadrul SuperBlog 2015!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s